Orthomoleculair

Overgewicht, maar afvallen lukt niet!

In mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen al van alles geprobeerd hebben om af te vallen. Elke poging, het gewicht binnen gezonde normen te houden, mislukt. Met een orthomoleculair voedingsadvies kan ik deze mensen de nodige handvatten geven om het lichaam zichzelf weer te laten herstellen. Het klinkt veel erger dan het is, het is namelijk simpelweg de juiste (normale) voeding nemen!

Doordat je vooral onbewerkte en natuurlijke producten neemt zal je lichaam gezonder worden. Een gezond lichaam is een slank lichaam. Je zult dus gewicht verliezen als je jouw voedingspatroon gezonder maakt. Je kunt eenvoudig afvallen als je jouw voedingspatroon op essentiële punten aanpast. Veel meer goede plantaardige oliën en weinig of geen koolhydraten, behalve die uit groente en fruit.

Als de eet- en leefstijl goed zijn maar afvallen lukt niet moet je verder kijken. Uit de gesprekken blijkt vaak dat er ook nog andere (vage) klachten zijn. Denk hierbij aan darm en spijsverteringsklachten, maagzuurklachten, vermoeidheid, huidproblemen, overgangsklachten en stress (tot een burn-out aan toe). Deze klachten worden vaak niet in verband gebracht met het overgewicht, maar al deze klachten kunnen er op wijzen dat er meer aan de hand is in het lichaam en hierdoor lukt ook het afvallen of op gewicht blijven niet.

De meeste mensen merken niet eens wat het eten van “slechte” voedingsmiddelen met ze doet. We zijn inmiddels gewend om weinig energie te hebben. Men weet dus ook niet hoe het voelt om vol energie wakker te worden en dit gevoel de gehele dag te behouden. Van bijvoorbeeld geraffineerde suikers en witmeel producten zakt je energieniveau. Je krijgt een onbehagelijk gevoel en je gedrag wordt onrustig.

Charcuterie voeding

Het is belangrijk!

Orthomoleculaire voeding heeft veel voordelen voor het menselijk lichaam.

  • Sneller gewichtsverlies
  • Een minder opgejaagd gevoel
  • Minder depressief gevoel
  • Een mooie huid
  • Minder haaruitval
  • Een beter slaappatroon
  • Minder hoofdpijn
  • Sterke nagels
  • Stressbestendiger
  • Actiever
  • Geen opgeblazen gevoel na het eten

Met zo veel voordelen is het zeker de moeite waard om het zelf eens te proberen. Weet je niet hoe je moet beginnen of wil je advies over hoe je dit kan aanpakken? Body & Control helpt je graag!

Wat is de orthomoleculaire voedingsleer?

De orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel de lichaamscellen de optimale hoeveelheden voedingsstoffen aan te bieden. Dit betekend dat er naast een gezonde voeding eventueel voedingssupplementen nodig zijn. Een orthomoleculaire voeding richt zich op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid. De behoefte verschilt per persoon. Dit komt bijvoorbeeld door erfelijke factoren, werksituaties en stress.

De orthomoleculaire voedingsleer kenmerkt zich door het voorzien van optimale hoeveelheden vitaminen en mineralen. Evenals de vetten, eiwitten, koolhydraten en vocht. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor alle lichaamsprocessen.

De juiste hoeveelheden zijn hierbij noodzakelijk. Het huidige voedingspatroon let hier niet goed op volgens de orthomoleculaire geneeskunde. Met de andere noodzakelijke voedingsstoffen worden stoffen bedoeld zoals vetten, eiwitten, koolhydraten (suikers) en vocht. Deze voedingsstoffen zijn voor alle processen in het lichaam nodig. Eiwitten zijn bijvoorbeeld de bouwstenen van het lichaam. Botten, organen, hormonen, spieren en nog veel meer bestaan uit onder andere eiwitten.

Behoefte verhoogd

Onze behoefte zou volgens de orthomoleculaire wetenschap echter verhoogd zijn door omstandigheden als stress en milieuverontreiniging. Bovendien wordt er volgens de orthomoleculaire wetenschap bij de ADH geen rekening gehouden met:

  • Gif uitstoot van de industrie;
  • Uitlaatgassen van het verkeer;
  • Verarming van de landbouwgronden;
  • Toevoegingen zoals E-nummers en zoetstoffen;
  • Onnatuurlijke bereiding van voedsel (bakken, frituren);
  • Het eenzijdige en verontreinigde voer dat het vee krijgt;
  • Gentechgewassen (genetisch gemanipuleerde gewassen);
  • Onrijp geplukt fruit, dat vervolgens te lang vervoerd wordt en bespoten wordt.

Al deze invloeden zouden een grote belasting vormen voor het menselijk lichaam. Zo zou het verwerken van de kunstmatige stoffen uit de voeding veel vitaminen en mineralen kosten.

De orthomoleculaire wetenschap let op redelijk wat aspecten van voeding. Hieronder staan een aantal van deze aspecten:

  • De voorkeur gaat uit naar biologische (dynamische) voeding. Dit heeft de minste vervuiling en chemische stoffen.
  • Gebruik zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren. Deze melkzuren worden beter opgenomen in het lichaam.
  • Gebruik geen industrieel bereide en geraffineerde voeding. Hier worden lichaamsvreemde stoffen toegevoegd, zoals conserveringsmiddelen (E-stoffen).
  • Een juiste kooktechniek om de gekozen kwaliteitsvoeding te waarborgen tot op het bord. Dit wordt gedaan om het verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen.

Ook wordt het eten van voeding met antioxidanten geadviseerd. Antioxidanten zijn hulpstoffen die bederf of aantasting door zuurstof voorkomen in voedingsmiddelen. Ze voorkomen ook de schade aan lichaamscellen door zuurstof, ook wel bekend als oxidatie. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine A, vitamine E, bètacaroteen, selenium en zink.